Daun kari dan daun pandan, itu misi. Namun melalui gerai-gerai kecil yang menjual pelbagai, anda pasti faham apa yang berlaku seterusnya.
"Kalau nak pakai selalu lagi lebih baik ambil paket yang besar. Murah sikit." Seorang tua yang menjual rempah kari dan santan segar menerangkan kepada seorang pembeli juga seorang wanita tua.
Wanita tua kelihatan keliru, dibelek-beleknya paket kari tersebut.
"Ini kat belakang tertulis kandungannya berapa gram." Penjual itu menunjukkan kandungan di paket besar. "Nah cuba bandingkan."
Tertarik dengan keramahan penjual itu, dia beratur di belakang wanita itu dengan sabar. Kebetulan rempah kari ikan sudah habis.
"Anak nak apa?" Penjual itu mengeluarkan paket rempah kurma. "Ini ada rempah untuk masa kurma."
"Saya nak kari ikan."Dia menjawab tapi takkan nak beli kari ikan saja kut. "Ambil rempah sup." Walaupun dia jarang menggunakan rempah sup ketika memasak sup. Dia ternampak paket merah, "Nak rempah kerutuk tu satu." Eh... eh seumur hidup tak pernah masak kerutuk.
"Baik, semua dua ringgit enam puluh sen." kata penjual menghulurkan beg plastik yang berisi rempah-rempah.
Dia mengeluarkan not biru, semua tiga keping. "Simpanlah baki."
"Alhamdulillah. Baki ni saya wakafkan ya."
Dia mengangkat kening, sedikit hairan.
"Duit baki ni semua saya wakafkan. Kadang-kadang sebulan mencecah empat ratus ringgit." Penjual itu mengangkat sedikit bekas plastik yang penuh berisi siling dengan bangga.
"Alhamdulillah." Dia mengangguk faham. Bulan-bulan berwakaf sebanyak RM400, banyak tu. Gembira kerana hari ini dia bukan sekadar membeli.
Ulasan
Catat Ulasan